kapustauvod

Kapustový šalát

Studená kuchyňa a šaláty 60 min
Vytlačiť recept

Nezaprú sa vo mne oravské korene, kapustu skrátka zbožňujem. Čerstvú, kyslú, spracovanú na všetky spôsoby. Ak si v reštaurácii mám objednať prílohový šalát a majú kapustový, stáva sa bezkonkurenčným šalátovým víťazom. Dlho sa mi nedarilo pripraviť ho doma tak, ako ho mám rada a ako ho v niektorých reštauráciach pripravujú. Menila som zálievky, spôsob prípravy, stále chýbala tá pomyselná čerešnička na torte... 

Dostala som dva typy, za prvé nakrájanú kapustu obariť vriacou vodou (netreba sa báť, vitamínov ju to nezbaví) a za druhé vodu z kapusty veľmi dobre ručne vymačkať. Praktizujem oba tieto kroky a odvtedy je ten pravý famózny kapustový šalát už aj v našej kuchyni!

Suroviny

  • 1/2 kapusta biela
  • 1 ks malá cibuľa
  • 1 ks menšia mrkva
  • soľ, čierne korenie mleté, kmín celý/drvený
  • zálievka:
  • ocot
  • voda
  • cukor
  • olej

Postup

Kapusta:

kapusta1

Kapustu zbavíme vrchných listov a nakrájame na čo najjemnešie rezančeky. Ak máme elektrický krájač, výrazne uľahčí proces a kapusta bude nakrájaná naozaj najemno.

Obarenie:

kapusta2

Necháme zovrieť vodu a zalejeme ňou kapustu. Necháme postáť cca 5 minút. Potom vodu zlejeme, kapustu precedíme a prepláchneme studenou vodou. Kapustu rukami poriadne premačkáme (na tomto kroku si dáme záležať). Premačkanie kapusty nám zaručí, že bude lahodne mäkká.

CIbuľa, mrkva:

kapusta3

Nakrájame najemno cibuľu a mrkvu. Pridáme do misy ku kapuste. Poriadne nasolíme, pridáme čierne mleté korenie a kmín. Pokvapkáme olivovým olejom, dobre premiešame. Ak nebudeme pridávať sladko-kyskú zálievku, dáme vychladiť.

Zálievka:

uhor3

Pripravíme si zálievku: v 300 ml vody rozpustíme 2 PL kryštálového cukru a 3 PL octu. Dáme vychladiť. 

Servírovanie:

kapustauvod

Pred podávaním premiešame a ochutnáme, podľa potreby dochutíme soľou/korením.

Vytlačiť recept