nivova2

Nivová nátierka

Studená kuchyňa a šaláty 30 min
Vytlačiť recept

Niva - modrý kravský syr  je obdobou francúzskeho ovčieho Roqfortu. Obsahuje vyšľachtený druh plesne,  minerály, sodík, horčík, vápnik a bohatý obsah bielkovín. Napriek tomu, že je poriadne slaný a tučný, ho vedci považujú za zdraviu prospešný, keďže má silné protizápalové schopnosti. 

Vraví sa, že originál je len jeden,  lenže ktorý? Česi a Wikipedia tvrdia, že Niva sa zrodila v mliekárni v Českom Krumlove (v súčasnosti spoločnosť Madeta), Slováci sa dušujú, že prvá Niva bola vyrobená v Hlohovci niekedy v roku 1946 rodinou Ďatkovcov. Podľa ich receptúry sa dodnes produkuje v Levických mliekárňach pod názvom NIVA Original. 

Suroviny

  • 125 g Niva (trojuholníkové balenie)
  • 75 g maslo
  • 50 g syr Karička/Bambino
  • čierne mleté korenie (najlepšie čerstvé)
  • 1 PL majolka
  • strúčik cesnaku

Postup

Príprava:

nivova1

Maslo a Nivu necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Nivu rozdrobíme do misky (môžeme nastrúhať, rozmixovať, alebo pretrieť cez kovové sitko, prípadne rozmačkať do jemna vidličkou). Pridáme maslo, tavený syr, majonézu, cesnak, čierne korenie a  vyšľaháme do peny. Dozdobíme podľa chuti: petržlenovou vňaťou, pažítkou, bazalkou a pod.  Podávame s chlebíkom, pečivom alebo na slaných krekroch. 

Vytlačiť recept