
Rozpravu k obloženým chlebíčkom začínamť konštatovaním, že sa jedná o starú českú klasiku, je však nutné dodať, že obdobu chlebíčkov nájdeme v mnohých iných krajinách (talianska bruschetta alebo škandinávsky smorrebrod...), či už vo forme obložených toastov alebo sendvičov (anglický preklad uvádza obložené chlebíčky ako "open-faced sandwiches").
V podobe, v akej ich poznáme, ich po prvýkrát uviedli v Paukertových lahôdkach na pražskej Národní tŕídě. Paukert chlebíčky vytvoril (rok 1916) na podnet svojho priateľa, ktorému nevyhovovali dovtedy podávané jednohubky a požadoval „něco tak na dvě, tři zakousnutí". A Praha si nové obložené chlebíčky okamžite obľúbila. Medzi pravidelných zákazníkov patrol Oldřich Nový, Hugo Haas, Ema Destinnová, Voskovec a Werich alebo Vlasta Burian, ktorý dokonca usporadúval tzv. chlebíčkové hostiny. Bolo bežné, že obložené chlebíčky boli hlavným chodom rodinného nedeľného obeda. V ponuke boli chlebíčky s paštétou, s humrami, s kaviárom, s husacou pečeňou, ako aj tie klasické so šunkou, či šalátom. Paukert chlebíčkami zásoboval aj prezidenta T.G. Masaryka a jeho obchod s lahôdkami sa stal jedným z najznámejších v celej Európe. A to až do znárodnenia v 50.tych rokoch, kedy správu týchto lahôdok prevzala štátna firma Pramen. Na prípravu chlebíčkov sa zaviedli československé štátne normy, definovali takmer 100 druhov obložených chlebíčkov.
Dodnes sú súčasťou osláv, meetingov alebo pohostenia pre návštevu, mňa osobne vždy mimoriadne potešia - chlebíčky proste milujem!
Neexistuje žiadny presný recept, chlebíčky znesú rôznorodé kombinácie a variácie. Pár zásad sa ale oplatí dodržať:
- na originál chlebíčky použijeme bielu veku,
- suroviny nakrájame na čo najtenšie plátky,
- vrstvíme ich čo najviac do výšky (robíme chlebíčky, nie "lepeňák" na školskú desiatu),
- ako základ na veku/chlieb použijeme maslo/pomazánku/krémový syr/majonézový šalát (ak robíme čisto uherákový chlebíček, ako podklad použijeme maslo),
- nasleduje základ chlebíčka: šunka/salám/slanina/syr/ryba/plátky mäsa a pod. (tvarujeme čo najzaujímavejšie - do kornútika, vlnky...),
- zelenina: menší a tenší kúsok, dbáme na čo najčerstvejší stav (paradajka, uhorka, kyslá uhorka, paprika, kápia...) a určite použijeme aj nejaký zelený druh, ako je napr. šalát, rukola, petžlenová vňať,
- pridáme doplnkové suroviny, ako je plátok uvareného vajíčka (čím čerstvejšie vajce, tým sa horšie šúpe), kapary, sardely, olivy, baby kukuričky, feferónku a pod.,
- môžeme dozdobiť chrenovou šľahačkou/žĺtkovou penou (ak použijeme zdobičku, vizuálny dojem pozdvihneme o úroveň vyššie),
- posypanie strúhaným syrom vynecháme, bola by škoda ním všetky použité ingrediencie zakryť, okrem toho pri konzumácii chlebíčka zbytočne natrúsime,
- chlebíčky je vhodné nechať niekoľko hodín odležať v chlade (zakryté/chránené pred oschnutím).
Mimochodom, ten pravý chlebíček (chlebíček Paukert) je zložený z bravčovej dusenej šunky, zemiakového šalátu, uhorského salámu, ementálu, rajčiny a vajíčka.
Dobrú chuť a chlebíčkom zdar!