
Veľmi jednoduchá, na prípravu niekoľko minútová záležitosť, ktorou ale určite prekvapíte (teda ak spolustolujúci nepociťujú voči olivám vyslovene averziu).
Olivovej tapenáde som dlho odolávala, odrádzal ma jej nie príliš vábny vzhľad. Keď ju však priniesli v reštaurácii Mango v Dunajskej Lužnej na opečených kanapkách v rámci predjedla ako pozornosť podniku, bola som rýchlo vyvedená z omylu. Lahodná, vďaka cesnaku jemne pikantná chuť, v kombinácii s opečenou hriankou alebo bagetkou, mňam.
Veľmi zdravá a originálna pochutina pre hostí, dá sa pripraviť i deň-dva vopred, uchovaná v chlade vydrží aj týždeň. Stačí natrieť natrieť na chlebík, určite opečený, resp. sa dá podávať s krekrami, prípadne je možné tapenádu využiť aj ako pesto na cestoviny.
Tapenáda je tradičný recept z Provence, ktorý vznikol v roku 1880 v meste Marseilles. Jeho názov pochádza z tapenas, provensálskeho slova pre „kapary“.