20230319_154459

Olivová tapenáda

Studená kuchyňa a šaláty 15 min
Vytlačiť recept

Veľmi jednoduchá, na prípravu niekoľko minútová záležitosť, ktorou ale určite prekvapíte (teda ak spolustolujúci nepociťujú voči olivám vyslovene averziu). 

Olivovej tapenáde som dlho odolávala, odrádzal ma jej nie príliš vábny vzhľad. Keď ju však priniesli v reštaurácii Mango v Dunajskej Lužnej na opečených kanapkách v rámci predjedla ako pozornosť podniku, bola som rýchlo vyvedená z omylu. Lahodná, vďaka cesnaku jemne pikantná chuť, v kombinácii s opečenou hriankou alebo bagetkou, mňam. 

Veľmi zdravá a originálna pochutina pre hostí, dá sa pripraviť i deň-dva vopred, uchovaná v chlade vydrží  aj týždeň. Stačí natrieť natrieť na chlebík, určite opečený, resp. sa dá podávať s krekrami, prípadne je možné tapenádu využiť aj ako pesto na cestoviny. 

Tapenáda je tradičný recept z Provence, ktorý vznikol v roku 1880 v meste Marseilles. Jeho názov pochádza z tapenas, provensálskeho slova pre „kapary“.

Suroviny

  • čierne olivy bez kôstok
  • olivový olej
  • kapary
  • čierne korenie mleté
  • ančovičky
  • alternatívne: sušené paradajky, čerstvá bazalka, petržlenová vňať, citrónová šťava, chili, syr typu parmezán, pecorino a pod.
  • cesnak

Postup

Príprava:

tapenada

Čierne olivy, kapary, ančovičky, oliový olej a cesnak rozmixujeme na hladkú zmes (môžeme pridať aj sušené paradajky). Ak je zmes príliš hustá tak, že jednotlivé kúsky sa od seba oddeľujú, zriedime ešte trochou olivového oleja. Ochutíme čiernym korením, prípadne citrónovou šťavou a na jemno nakrájanou čerstvou bazalkou. Podľa potreby môžeme dosoliť, avšak samotné olivy a ančovičky bývajú slané dostatočne. 


Servírovanie:

tapenada1

Vychladnutú tapenádu podávame natretú na chlebík, bagetku, doporučujem každopádne opiecť, či v trúbe alebo v hriankovači... a výborná je aj na slané krekry, resp. ako pesto na cestoviny. Ešte k tomu je aj zdravá!

Vytlačiť recept