parizak

Parížsky šalát

Studená kuchyňa a šaláty 60 min
Vytlačiť recept

Nájsť v dnešnej dobe výrobcu chutného parížskeho šalátu je zapeklitá úloha, jeden je príliš riedky, druhý preráža koreninami, v treťom je mrkva, ktorá tam skrátka nepatrí. Vyňúrila som preto československé normy pre studenú kuchyňu, konkrétne normu 50160, ktorá v časoch spred roka 1989 zabezpečovala, že parížsky šalát chutil rovnako v lahôdkach v Piešťanoch a rovnako v mliečnom bare v Prahe (zabalený do obálky vo fóliovom papieri, s čerstvým bielym pečivom, to je ale nostalgia!). Z uvedeného receptu pripravíme cca 1 kg lahodného a nefalšovaného parížaku, s chuťou ako za dávnych čias. Dochucujem aj troškou strúhaného muškátového orieška, to je jediný rozdiel oproti socialistickej norme. A sem-tam vynechám worchester, šalátu to vôbec neuškodí. 

Suroviny

  • 400 g parížsky salám (parízer/liptovský salám)
  • 180 g uhorky sterilizované
  • 300 g majonéza
  • 60 g hrášok sterilizovaný
  • 25 g cibuľa
  • 20 g horčica
  • 10 g cukor
  • 5 g ocot (1 ČL)
  • 8 g worchester (ak nemám, vynechám)
  • 0,5 g čierne korenie mleté
  • 10 g soľ
  • muškátový oriešok (mimo normy)

Postup

Salám:

Ošúpeme parížsky/diétny salám a nakrájame ho na tenké pásiky (veľkosť cca 2-3 cm x 0,5 cm).

Zelenina:

Zmiešame s odkvapkaným sterilizovaným hráškom, najemno nakrájanou cibuľou, najemno nakrájanou sterilizovanou uhorkou a majonézou. 

Zálievka:

pariz

Ochutíme zálievkou (horčica, cukor, worcherster), osolíme a okoreníme. Jemne nastrúhame trochu muškátového orieška, pridá šalátu sviežu vôňu a obzvláštni chuť. Dobre premiešame a necháme zakryté odstáť v chlade aspoň pár hodín. 

Poznámka:

Len pre porovnanie zloženie jedného z parížskych šalátov dostupného v slovenských predajniach... : 

Majonézová omáčka (voda, rastlinný olej repkový, zahusťovadlá (modifikovaný škrob, quarová a xantánová guma), kvasný ocot liehový, cukor, sušené vaječné žĺtka, jedlá soľ, regulátory kyslosti (octany sodné, citrany sodné), antioxidanty (askorban sodný, kyselina askorbová), konzervačná látka: sorban draselný), Mäkký mäsový výrobok - saláma 38 % (mechanicky separované hydinové mäso 29 %, bravčové mäso 16 %, bravčové kože, voda, zemiakový škrob, jedlá soľ, konzervačná látka (dusitan sodný), stabilizátor (trifosforečnany), antioxidant (erytorban sodný), korenie, extrakty korenín, dextróza, aróma, farbivo: rastlinný extrakt, zahusřovadlá: xantánová a guarová guma), Zelenina v rôznom pomere (hrášok, cibuľa, uhorky, kvasný ocot liehový, jedlá soľ, konzervačná látka: sorban draselný, sladidlo: sukralóza), Cukor, Horčica, Worcesterová omáčka (obsahuje: farbivo (karamel), konzervačná látka: sorban draselný), Jedlá soľ, Čierne mleté korenie, Nové mleté korenie.

Vytlačiť recept