
Klasika z dávnych čias - stálica mliečnych barov a predajní lahôdok, ruské vajce podávané v bielych plastových miskách. Podľa socialistickej normy č. 50201 sa ruské vajce skladá z vajca uvareného natvrdo (prekrojeného na polovicu), sterilizovanej uhorky, vlašského šalátu, majonézového prelivu, salámu/šunky, papriky kápie, sterilizovaného hrášku, to všetko dozdobené petržlenovou vňaťou.
Časopis Reflex opísal vznik Ruského vajca ako náhodu, keď v skladovacích priestoroch bufetu Koruna na pražskom Václaváku začala plesnivieť červená repa a poľské slede. K tomu sa blížila doba spotreby obrovského množstva vajec. Prevádzkár Jozef Hliňák donútil šéfkuchára Jiřího Tučnera, aby zmiešal repu, slede s majonézovým šalátom a uvaril k tomu vajcia natvrdo. Tento produkt naložili ho do plastových kelímkov, poliali majonézou a dozdobili kápiou.
Aby tento vynález prešiel schvaľovaním na ministerstve vnútorného obchodu, dostal meno "Ruské vajce". Námestníkovi ministerstva nabulákali, že tip na "Ruské vajce" odkukali z jedného kyjevského hotela a tak bol predaj Ruského vajca obratom schválený.
Časom vznikali aj iné variácie tohto produktu, ako napríklad Henri vajce so šalátom francúzskym, vajce Kasíno so sardelovými očkami a sardelovou pastou, Pražské vajce so zemiakovým šalátom a tursitickým salámom a pod. To "Ruské" však stále drží prím.