1000025145

Ruské vajcia

Studená kuchyňa a šaláty 45 min
Vytlačiť recept

Klasika z dávnych čias - stálica mliečnych barov a predajní lahôdok, ruské vajce podávané v bielych plastových miskách. Podľa socialistickej normy č. 50201 sa ruské vajce skladá z vajca uvareného natvrdo (prekrojeného na polovicu), sterilizovanej uhorky,  vlašského šalátu, majonézového prelivu, salámu/šunky, papriky kápie, sterilizovaného hrášku, to všetko dozdobené petržlenovou vňaťou.

Časopis Reflex opísal vznik Ruského vajca ako náhodu, keď v skladovacích priestoroch bufetu Koruna na pražskom Václaváku začala plesnivieť červená repa a poľské slede. K tomu sa blížila doba spotreby obrovského množstva vajec. Prevádzkár Jozef Hliňák donútil šéfkuchára Jiřího Tučnera, aby zmiešal repu, slede s majonézovým šalátom a uvaril k tomu vajcia natvrdo. Tento produkt naložili ho do plastových kelímkov, poliali majonézou a dozdobili kápiou.

Aby tento vynález prešiel schvaľovaním na ministerstve vnútorného obchodu, dostal meno "Ruské vajce". Námestníkovi ministerstva nabulákali, že tip na "Ruské vajce" odkukali z jedného kyjevského hotela a tak bol predaj Ruského vajca obratom schválený. 

Časom vznikali aj iné variácie tohto produktu, ako napríklad Henri vajce so šalátom francúzskym, vajce Kasíno so sardelovými očkami a sardelovou pastou, Pražské vajce so zemiakovým šalátom a tursitickým salámom a pod. To "Ruské" však stále drží prím.

Suroviny

  • vajcia
  • vlašský šalát (nahrádzam parížskym šalátom)
  • šunka/salám
  • sterilizovaná uhorka (+ šťava/nálev z uhoriek)
  • zelenina na dozdobenie (kápia, paradajka, sterilizovaný hrášok a pod.)
  • majonéza (prípadne 1/2 majonéza+1/2 tatarská omáčka)
  • čierne korenie mleté
  • petržlenová vňať
  • alternatívne možné doplniť čokoľvek podľa chuti

Postup

1. Podkladové šaláty

1000025135

Ako základ si pripravíme podkladové šaláty: 

-recept používa vlašský šalát (recept na vlašák TU), my ale preferuje šalát parížsky (recept na parížák TU) v kombinácii s výraznejším, napr. bulharským alebo feferónkovým šalátom

-medzičasom si dáme uvariť vajcia na tvrdo

2

1000025143

Šaláty naložíme na spodok misy, v ktorej budeme ruské vajcia servírovať. 

Na ne rozložíme na polovičky nakrájané a očistené vajcia. 

3

1000025142

Prelejeme majonézovým prelivom (my ho dávame minimum, nakoľko majonéza a tararskú omáčku máme už v podkladovom šaláte). 

4

1000025144

Dozdobíme údeninami (nemala by chýbať šunka, suchý salám...), zeleninou (paradajky, paprika/kápia, sterilizovaný hrášok a kukurica, sterilizované uhorky...), prípadne bylinkami podľa chuti. Skladujeme v chlade. 

Vytlačiť recept