spik2

Špik na hriankach

Studená kuchyňa a šaláty
Vytlačiť recept

Keď skonštatujem, že špik (obsah hovádzích kostí) obsahuje približne 97% tukov, väčšinu od jeho konzumácie zrejme odradím. Preto rýchlo (kým prestanete čítať...) dodávam, že zároveň disponuje látkami, ktoré podporujú imunitu, vitamíny A a D, železo, vápnik, horčík a mnho ďalších potrebných látok. veď nenadarmo je vývar z týchto kostí zdrojom kolagénu a už aj naši predkovia ho vždy varili chorým príbuzným.  Veď špik z kostí konzumoval vraj už aj pračlovek! 

Nech už ho posudzujeme akokoľvek, je to skutočná delikatesa, či už na chlebíku alebo ešte lepšie - na opečenej hrianke. Konzumuje sa teplý a dobre osolený. Fakt veľké MŃAM!

Postup

Uvarenie:

spik1

Špikové kosti varíme ako súčasť hovädzieho/mäsového vývaru, a to niekoľko hodín. Keď už je vývar so špikovými kosťami hotový, kosti vyberieme do misky a vidličkou/nožíkom z nich uvoľníme horúci špik. 

Servírovanie:

spik2

Rozdrobíme ho vidličkou na menšie časti a potrieme ním čerstvý chlebík/bagetku alebo opečenú hrianku. Posolíme, okoreníme, posypeme čerstvou vňaťkou/cibuľkou/pažítkou/chili - podľa chuti. Podávame vždy teplé. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept