Prejsť na obsah stránky
madunicki.sk
  • Madunickí - cestovanie a recepty
  • Cestovanie
  • Recepty
    • Studená kuchyňa a šaláty
    • Polievky
    • Hydinové mäso
    • Bravčové mäso
    • Hovädzie mäso
    • Prílohy
    • Sladké jedlá a pečenie
    • Ázijská kuchyňa
    • Bezmäsité jedlá
    • Rôzne
  • Oskar
  • O nás
ta3

Tatársky biftek

Studená kuchyňa a šaláty 40 min
Vytlačiť recept

Opäť polarizujúci pokrm - buď ho milujeme, alebo nenávidíme. Nie každého láka vidina surového mäsa, ak si však dáme záležať na kvalitných surovinách,  tak v závere nemôže vzniknúť nič, čo by nechutilo. Ako dieťa som tatarák považovala za symbol luxusu a výnimočnosti. Mama ho robila vždy s veľkou úctou (teraz už chápem, že zohnať sviečkovicu bola v tej dobe misia snáď až nemožná) a keď sa tatarák podával, vzhliadala som k návšteve, pre ktorú sa servíroval. Špeciálne jedlo podávané pre špeciálnych ľudí. 

K jeho pôvodu existuje niekoľko originálnych variant, či už tá o Tataroch, ktorí čerstvé mäso prevážali pod konským sedlom a počas jazdy ho tým upravili do "rozklepanej" podoby, iní vravia, že Tatari surové mäso súce používali, ale len na ošetrovanie rán a odrenín pre kone. Ďalšia z verzií tvrdí, že prvýkrát sa tatarák tak, ako ho poznáme, objavil až v 19. storočí v Paríži. A názov tatarák podľa nej nesúvisí s Tatarmi, ale je odvodený od použitia tatarskej omáčky, ktorá vo francúzskom podaní tataráku nahrádza surové vajíčko. 

Pre nás je podstatné, že na tatarák máme čerstvé a kvalitné mäso, ideálna je hovädzia sviečková, prípadne stehno. Niekto 2x zomelie, niekto pracne škriabe. Potom už len zmiešať s ostatnými surovinami, alebo podávať oddelene osolené a okorenené mäso a k tomu zvlášť ostatné prísady.  Osobne preferujem podávanie už namiešaného tataráku, nech pán kuchár ukáže, čo v ňom je. Dochutiť sa dá aj dodatočne. A zostávajú už len hrianky, opečené v hriankovači nasucho, alebo v panvici na oleji. Mňam!

                         

    
        
                                                                                
       



Suroviny

  • (cca 4 porcie)
  • 500 g hovädzia sviečková
  • 1/2 ks šalotka/cibuľa
  • 1 ČL kapary
  • 1 ks sterilizovaná uhorka
  • 1 ks žĺtok
  • 2-3 PL kečup
  • 1 PL horčica (dijon)
  • 1 PL olivový olej
  • soľ, čierne korenie mleté
  • alternatívne: petržlenová vňať/pažítka
  • tabasco/worchester
  • na hrianky:
  • olej
  • 2 plátky chleba na osobu (4 polovičky)
  • cesnak

Postup

Príprava mäsa:

Hovädziu sviečkovú/stehno očistíme od blán. Mäso ostrým nožom cez sval naškriabeme čo najjemnejšie. Aby nám mäso nezhnedlo, hneď dochutíme soľou, mletým korením (najlepšie priamo z mlynčeka) a olivovým olejom. 

Alternatíva škrabania mäsa:

ta1

Škrabanie mäsa je dosť pracné, dobrou alternatívou je použitie kuchynského automatického sekáčika, mäso spracuje veľmi jemne a rýchlo (naľavo mäso škrabané, napravo spracované v sekáčiku).

Ďalšie ingrediencie:

ta2

Nakrájame si nadrobno šalotku a zavárané uhorky (originál by to mali byť odrody cornichons, dostatočnou náhradou sú však akékoľvek menšie a chrumkavé uhorky). Zmes pripravíme zmiešaním mäsa, šalotky, horčice, žĺtkov, kvalitného kečupu, uhorky, kapar, olivového oleja a prípadne aj worchesterovej omáčky/tabasca. Môžeme pridať nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať/pažítku. 

Podávanie:

ta4

Podľa potreby dochutíme, podávame na dobre opečených a cesnakom potretých hriankach. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept

Najnovšie recepty

Všetky recepty
Pečené kura 02/06/20

Pečené kura

Hydinové mäso 120 min
Kurací / morčací vývar 02/06/20

Kurací / morčací vývar

Polievky 300 min
Halušky zemiakové 14/06/20

Halušky zemiakové

Prílohy 60 min

Kategórie receptov

  • Studená kuchyňa a šaláty Studená kuchyňa a šaláty
  • Polievky Polievky
  • Hydinové mäso Hydinové mäso
  • Bravčové mäso Bravčové mäso
  • Hovädzie mäso Hovädzie mäso
  • Prílohy Prílohy
  • Sladké jedlá a pečenie Sladké jedlá a pečenie
  • Ázijská kuchyňa Ázijská kuchyňa
  • Bezmäsité jedlá Bezmäsité jedlá
  • Rôzne Rôzne
Oznámenie o používaní súborov cookies/Mapa stránky
2025 © Lucia a Majo Madunickí | Tvorba web stránok a redakčný systém od AlejTech, spol. s r.o.
Tvorba web stránok