Postup
Orezanie:

Z toastového chleba okrájame kôrky, aby nám zostala len stredová mäkká časť chleba. (Kraje z toastového chleba nevyhadzujeme; nakrájame ich na kocky a opečieme na panvici v rozohriatom oleji dozlatova. Necháme vychladnúť a uskladníme v uzatvorenej nádobe, prípadne v sáčku. A máme pripravené výborné krutónky do polievky.)
Vyskladanie:
Toastové striedky chleba naukladáme vedľa seba tak, aby vytvorili celistvú plochu (obdĺžnik). Jednotlivé vrstvy sa musia prekrývať (min. 1 cm).
Vyvaľkanie:
Valčekom na cesto vyvaľkáme chlebovú plochu tak, aby sa nám prekrývajúce sa časti čo najviac spojili (áno, sila je potrebná). Výsledkom by mala byť jedna tenká a súvislá vrstva chlebového cesta.
Plnenie:
Na náplň je vhodné použiť čo najšťavnatejšie suroviny, nakoľko toastové cesto je veľmi suché a veľa vlhkosti vsaje z náplne do seba. Ideálna je hrubá vrstva taveného syra/horčica/nátierkové maslo/kečup (podľa vhodnosti a kombinácie ďalších použitých surovín). Na tú nasleduje napr. šunka, prosciutto, údený losos, salám, paštéta, mäsová pena, plátky vareného/pečeného mäsa a pod. Pridáme na osvieženie zeleninovú časť: napr. plátky šalátu, paradajky, uhorku (vhodnejšie sú vždy dlhé tenšie kúsky zeleniny, nakoľko toastovú rolku budeme vo finále krájať na tenké pásiky a chceme, aby nám z plnky jednotlivé kúsky nevypadávali). Kombinujeme aj farebne, aby v reze nakrájaná rolka pôsobila pestro a živo.
Posypeme bylinkami podľa obľuby a preferencií.
Rolovanie:
Pomocou utierky opatrne rolujeme naplnené toastové cesto do rolky, snažíme sa čo najpevnejšie k sebe, aby v rolke nevznikali prázdne miesta. Zrolovanú rolku jemne postláčame a zabalíme pevne do alobalu alebo potravinovej fólie a dáme zachladiť.
*
Servírovanie:
Po zachladení z rolky odstránime alobal/potravinovú fóliu a ostrým nožom ju nakrájame na plátky. Ak chceme dosiahnuť výraznejší efekt, môžeme celú rolku pred nakrájaním natrieť nátierkovým maslom a obaliť v nakrájaných bylinkách (petržlenová vňať, bazalka, pažítka, prípadne v najemno nasekanej farebnej paprike a pod.). Dobrú chuť!