20210811_174744

Toastové sushi

Studená kuchyňa a šaláty 40 min
Vytlačiť recept

Tento recept vlastne ani nie je receptom ako takým, skôr slúži len ako tip na netradičné občerstvenie pre hostí. Úprimne by som ho zhodnotila ako takú blbôstku, ktorá poteší, aj keď sa jedná v podstate o obložené chlebíčky, len v inej podobe. Istotne využijeme kopec surovín, ktoré máme štandardne doma, akurát ten toastový chlieb prikúpime (mimochodom, je možné ho zameniť a spraviť tieto roládky aj vo vaječnej omelete - foto tejto varianty doplním neskôr). Toastové sushi pôsobí originálne a pri dobre zvolenej kombinácii ingredencií určite osloví aj chuťou.

Suroviny

  • toastový chlieb (16 ks na jednu menšiu rolku - 4x4 štvorce chleba)
  • ingrediencia na potretie podľa kombinácie ďalších surovín:
  • tavený syr/nátierkové maslo/kyslá smotana/kečup/horčica/paštéta/pesto/majonéza a pod.
  • ingrediencie mäsové/syrové:
  • šunka/prosciutto,/údený losos/salám/paštéta/mäsová pena/splanina/plátky vareného, pečeného mäsa/plátky syra/feta/mozzarella a pod.
  • ingrediencie doplnkové:
  • zelenina (paradajky, paprika, uhorka, šalát, nakladané huby/artičoky a pod.)
  • ingrediencie na dochutenie:
  • nasekané bylinky, koreniny, pikantné prísady a pod.

Postup

Orezanie:

20210811_093612 Z toastového chleba okrájame kôrky, aby nám zostala len stredová mäkká časť chleba. (Kraje z toastového chleba nevyhadzujeme; nakrájame ich na kocky a opečieme na panvici v rozohriatom oleji dozlatova. Necháme vychladnúť a uskladníme v uzatvorenej nádobe, prípadne v sáčku. A máme pripravené výborné krutónky do polievky.)

Vyskladanie:

20210811_093951

Toastové striedky chleba naukladáme vedľa seba tak, aby vytvorili celistvú plochu (obdĺžnik). Jednotlivé vrstvy sa musia prekrývať (min. 1 cm).

Vyvaľkanie:

20210811_094259

Valčekom na cesto vyvaľkáme chlebovú plochu tak, aby sa nám prekrývajúce sa časti čo najviac spojili (áno, sila je potrebná). Výsledkom by mala byť jedna tenká a súvislá vrstva chlebového cesta.

Plnenie:

20210811_102815

Na náplň je vhodné použiť čo najšťavnatejšie suroviny, nakoľko toastové cesto je veľmi suché a veľa vlhkosti vsaje z náplne do seba. Ideálna je hrubá vrstva taveného syra/horčica/nátierkové maslo/kečup (podľa vhodnosti a kombinácie ďalších použitých surovín). Na tú nasleduje napr. šunka, prosciutto, údený losos, salám, paštéta, mäsová pena, plátky vareného/pečeného mäsa a pod. Pridáme na osvieženie zeleninovú časť: napr. plátky šalátu, paradajky, uhorku (vhodnejšie sú vždy dlhé tenšie kúsky zeleniny, nakoľko toastovú rolku budeme vo finále krájať na tenké pásiky a chceme, aby nám z plnky jednotlivé kúsky nevypadávali). Kombinujeme aj farebne, aby v reze nakrájaná rolka pôsobila pestro a živo.

Posypeme bylinkami podľa obľuby a preferencií.

Rolovanie:

20210811_103020

Pomocou utierky opatrne rolujeme naplnené toastové cesto do rolky, snažíme sa čo najpevnejšie k sebe, aby v rolke nevznikali prázdne miesta. Zrolovanú rolku jemne postláčame a zabalíme pevne do alobalu alebo potravinovej fólie a dáme zachladiť.

*

20210811_103225

Servírovanie:

20210811_174759

Po zachladení z rolky odstránime alobal/potravinovú fóliu a ostrým nožom ju nakrájame na plátky. Ak chceme dosiahnuť výraznejší efekt, môžeme celú rolku pred nakrájaním natrieť nátierkovým maslom a obaliť v nakrájaných bylinkách (petržlenová vňať, bazalka, pažítka, prípadne v najemno nasekanej farebnej paprike a pod.). Dobrú chuť!

Vytlačiť recept