Vytlačiť recept

Typický grécky dip/šalát, i keď niektoré zdroje uvádzajú, že pochádza skôr z Indie. V Indii sme neboli, v Grécku sme ho jedli, takže sa prikláňame k gréckemu pôvodu. Použitie má široké - podáva sa ako predkrm, príloha k mäsu, dip k sendvičom, rybám, gyrosu. Dobre vychladený, poriadne ochutený, s kvalitným jogurtom gréckeho typu, výborne osvieženie na leto!

Suroviny

  • 1 ks šalátová uhorka
  • 150 ml biely jogurt gréckeho typu (aspoň 10% tuku)
  • kôpor
  • 1 strúčik cesnak
  • 1/2 PL olivový olej
  • 1/2 PL citrónová šťava
  • soľ, čierne korenie mleté
  • alternatívne: mäta/pažítka/petržlenová vňať na dozdobenie

Postup

Príprava:

Šalátovú uhorku umyjeme a môžeme ošúpať (ja preferujeme nešúpanú), jadro so semienkami môžeme/nemusíme vydlabať. Nastrúhame uhorku nahrubo, vysypeme do sitka a povytláčame z nej vodu. Necháme v sitku aspoň hodinu odkvapkať, voda z uhorky sa musí čo najviac odstrániť, pretože by zmenila tzatziki na nechutne vyzerajúcu brečku. 

Očistíme si cesnak a prelisujeme k uhorke. Pridáme kôpor nasekaný najemno. Premiešame s jogurtom, prilejeme olivový olej, citrónovú šťavu, soľ, mleté čierne korenie, premiešame a dáme vychladiť.

Vytlačiť recept