Vytlačiť recept

Tu už nikto nezapochybuje, že sa jedná o čisto českú krčmovú klasiku. 

Utopence vznikli vraj vďaka mlynárovi a krčmárovi Šamánkovi z okolí Berouna, ktorý začal špekačky nakladať do kyslého nálevu, aby dlhšie vydržali, keďže chladničky boli vtedy len hudbou budúcnosti. Preslávil sa vďaka nakladaným špekačkám široko-ďaleko a tak začal recept vylepšovať, pridal cibuľu, korenie a ďalšie prísady. Paradoxne však názov utopencov nie je odvodený z ich ponoru do octovej vody, ale vraj po Šamánkovi, ktorý sa pri oprave mlynského kolesa na svojom mlyne utopil...

Akoby to však bolo, keby neexistovala aj druhá verzia o pôvode utopencov – na stránke mesta Uhorský Brod sa píše, že práve v tomto meste sa utopenci zrodili. Keď sa v roku 1605 vojsko sedmihradského kniežaťa Štefana Bočkaya blížilo ko moravskej hranici, maďarskí obchodníci sa sa snažili dopraviť šľachticom rôzne pochutiny, zeleninu a okrem iného aj maďarské klobásy. Naložili ich do sudov, ktoré sa však prevrhli do rieky Olšavy. A tak sa zistilo, že takéto „utopené“ klobásky sú vlastne výbornou delikatesou. Následne recept vylepšil istý Eduard Svrhlík, veliteľ hradišstkej brány, ktorý prišiel s variantom nakladania špekačkov do kyselého vína. 


Suroviny

  • Nálev:
  • 0,5 l ocot
  • 0,75 l voda
  • 15 ks korenie čierne celé
  • 5 ks nové korenie celé
  • 3 ks bobkový list
  • 1 PL kryštálový cukor
  • 1 ČL soľ
  • alternatívne: borievka/jalovec, horčičné semienka
  • Všetky suroviny premiešame v hrnci a necháme prejsť varom. Následne dáme vychladnúť.
  • Utopence:
  • 1 kg kvalitných špekačkov
  • 3 ks veľká cibuľa (efektná je kombinácia bielej a červenej cibule)
  • alternatívne: chili paprička, baranie rohy, sterilizované uhorky, strúčiky cesnaku, červená kápia, mrkva, petržlenová vňať

Postup

Príprava:

ut_20231003_163902

Ak potrebujeme utopence konzumovať skôr ako za 5-7 dní, špekačky ošúpeme, rýchlejšie vsiaknu chuť nálevu. Každú špekačku narežieme, aby sme ju mohli naplniť plátkami cibule, prípadne plátkami mrkvy a nakrájanou sterilizovanou uhorkou na plátky. Ak preferujeme kyslejšiu chuť, špekačku zvnútra potrieme horčicou. 

Do vysokého skleneného zaváracieho pohára naukladáme naplnené špekačky, poriadne umačkáme, pridáme zostávajúcu cibuľu, strúčiky cesnaku, kápiu a ostatné suroviny. Zalejeme vychladnutým nálevom až po vrch, uzavrieme a dáme odležať na chladné miesto minimálne na 5-7 dní. 

Vytlačiť recept