
Tu už nikto nezapochybuje, že sa jedná o čisto českú krčmovú klasiku.
Utopence vznikli vraj vďaka mlynárovi a krčmárovi Šamánkovi z okolí Berouna, ktorý začal špekačky nakladať do kyslého nálevu, aby dlhšie vydržali, keďže chladničky boli vtedy len hudbou budúcnosti. Preslávil sa vďaka nakladaným špekačkám široko-ďaleko a tak začal recept vylepšovať, pridal cibuľu, korenie a ďalšie prísady. Paradoxne však názov utopencov nie je odvodený z ich ponoru do octovej vody, ale vraj po Šamánkovi, ktorý sa pri oprave mlynského kolesa na svojom mlyne utopil...
Akoby to však bolo, keby neexistovala aj druhá verzia o pôvode utopencov – na stránke mesta Uhorský Brod sa píše, že práve v tomto meste sa utopenci zrodili. Keď sa v roku 1605 vojsko sedmihradského kniežaťa Štefana Bočkaya blížilo ko moravskej hranici, maďarskí obchodníci sa sa snažili dopraviť šľachticom rôzne pochutiny, zeleninu a okrem iného aj maďarské klobásy. Naložili ich do sudov, ktoré sa však prevrhli do rieky Olšavy. A tak sa zistilo, že takéto „utopené“ klobásky sú vlastne výbornou delikatesou. Následne recept vylepšil istý Eduard Svrhlík, veliteľ hradišstkej brány, ktorý prišiel s variantom nakladania špekačkov do kyselého vína.