vajickovy0

Vajíčkový šalát

Studená kuchyňa a šaláty 45 min
Vytlačiť recept

Existenciu vajíčkového šalátu evidujem už od detských čias, ale nikdy som mu príliš nefandila, vlastne ho pri výbere vždy tromfol "parížák" alebo treska. 

Keď som sa v práci dostala na súčasné pôsobisko, zapojila som sa v rámci budovania kolegiálnych vzťahov do kolotoča osláv menín a narodenín. Ich súčasťou je vždy aj pohostenie. Kto nevie, zadováži, kto vie a chce sa mu, pripraví niečo domácke. Vajíčkový šalát je majsterštik kolegyne Veroniky a je naozaj sakra dobrý. Vždy sa usmejem nad predstavou, že druhá kolegyňa ho na svoju oslavu 50-tky chystala zo 70-tich vajec... 

Recept na jednoduchý a rýchly Veronikin šalát:

suroviny: 12 vajec, 1 stredne veľká cibuľa, 1.400 ml majonéza Hellmans

príprava: cibuľu najprv najemno nakrájať a trochu osoliť a okoreniť, nechať odstáť, medzitým uvariť vajcia, cez mriežku na cibuľu pretlačiť, pridať majonézu, zamiešať, prípadne dosoliť. Hotovo. 

Okrem Veronikinho rýchleho šalátu robievame aj vajíčkový z čias mliečnych barov, podľa československej normy č. 50151 - normy presne definujúcej zloženie toho pravého "socíkového" vajíčkového šalátu. Prísady dávam síce viac-menej odhadom a vynechávam zemiaky, každopádne, podávaný s chlebíkom alebo bagetkou chutí jedna radosť! 

Suroviny

  • 9 ks uvarené vajcia na tvrdo
  • 160 g majonéza
  • 175 g uvarené zemiaky (uvádza ich norma, ja vynechávam)
  • 160 g sterilizovaná uhorka
  • 70 g cibuľa
  • 40 g horčica
  • 15 g ocot
  • 25 g soľ
  • čierne mleté korenie (v norme nie je uvedené)

Postup

Príprava:

vajickovy1

Uvarené vajíčka pretlačíme cez krájač vajec, resp. nakrájame nožom na drobné kocky. Osolíme, okoreníme, pridáme na drobno nakrájané sterilizované uhorky a na drobno nakrájanú cibuľku (je vhodné nakrájanú cibuľku vložiť do sitka a  nakrátko obariť vriacou vodou a následne nechať vychladnúť, cibuľa vďaka tomuto nebude taká ostrá a výrazná). Ak postupujeme presne podľa normy a pridávame aj zemiaky, nakrájame ich uvarené a vychladnuté na čo najdrobnejšie kúsky a primiešame.

Pridáme majonézu alebo tatarskú omáčku (alebo pol na pol) a horčicu. Jemne premiešame, aby sme vajíčka úplne nerozdrtili. Ak je zmes príliš hustá, prilejeme trochu nálevu zo sterilizovaných uhoriek a opäť jemne premiešame. 

Necháme odstáť zakryté v chlade aspoň niekoľko hodín, z času na čas premiešame. Šalát je výborný po odstátí na druhý deň. 

Dobrú chuť!

vajickovy0
Vytlačiť recept