
Existenciu vajíčkového šalátu evidujem už od detských čias, ale nikdy som mu príliš nefandila, vlastne ho pri výbere vždy tromfol "parížák" alebo treska.
Keď som sa v práci dostala na súčasné pôsobisko, zapojila som sa v rámci budovania kolegiálnych vzťahov do kolotoča osláv menín a narodenín. Ich súčasťou je vždy aj pohostenie. Kto nevie, zadováži, kto vie a chce sa mu, pripraví niečo domácke. Vajíčkový šalát je majsterštik kolegyne Veroniky a je naozaj sakra dobrý. Vždy sa usmejem nad predstavou, že druhá kolegyňa ho na svoju oslavu 50-tky chystala zo 70-tich vajec...
Recept na jednoduchý a rýchly Veronikin šalát:
suroviny: 12 vajec, 1 stredne veľká cibuľa, 1.400 ml majonéza Hellmans
príprava: cibuľu najprv najemno nakrájať a trochu osoliť a okoreniť, nechať odstáť, medzitým uvariť vajcia, cez mriežku na cibuľu pretlačiť, pridať majonézu, zamiešať, prípadne dosoliť. Hotovo.
Okrem Veronikinho rýchleho šalátu robievame aj vajíčkový z čias mliečnych barov, podľa československej normy č. 50151 - normy presne definujúcej zloženie toho pravého "socíkového" vajíčkového šalátu. Prísady dávam síce viac-menej odhadom a vynechávam zemiaky, každopádne, podávaný s chlebíkom alebo bagetkou chutí jedna radosť!