vlasu

Vlašský šalát

Studená kuchyňa a šaláty 45 min
Vytlačiť recept

Opäť jedna klasika z československých lahôdok, či z pultov mliečnych barov. U mňa vlašák nikdy veľmi nebodoval, zostal vždy v úzadí prevalcovaný parížakom alebo treskou. Ako základ na chlebíčky je však najlepšou voľbou, a to kľudne aj bez pridania salámu. Recept je podľa originálnej socialistickej normy, suroviny sú ale prepočítané na 0,5 kg šalátu, keďže norma je definovaná na výslednú váhu 10 kg hotového šalátu ...

Suroviny

  • (na 0,5 kg šalátu)
  • 250 g varené zemiaky v šupke
  • 120 g salám (dietný/jemný)
  • 50 g uhorky sterilizované
  • 10 g hrášok sterilizovaný
  • 20 g koreňový zeler
  • 30 g mrkva varená/sterilizovaná
  • 20 g horčica
  • 7,5 g ocot
  • 2,5 g worchester
  • 50 g majonéza
  • 5 g cukor krupica
  • 5 g soľ
  • 0,3 g čierne korenie mleté

Postup

Zemiaky:

vlas1

Uvaríme si zemiaky v šupke. Schladíme a očistíme.

Ingredencie:

vlas2

Zemiaky nakrájame na rovnaké kúsky (používam krájadlo na vajíčka), salám na menšie nudličky. Pridáme uvarenú/sterilizovanú mrkvu, hrášok, nadrobno nakrájané uhorky.

Zálievka:

vlas3

V miske zmiešame majonézu, horčicu, soľ, čierne korenie, ocot, cukor a worchester. Pridáme k zelenine, zemiakom a salámu a dobre premiešame. Necháme v chlade dobre odležať (prikryté). Dobrú chuť!

Vytlačiť recept