20180521_075228a

Waldorf šalát

Studená kuchyňa a šaláty 40 min
Vytlačiť recept

Nebudem predstierať, že sa tento šalát stal mojim obľúbeným a priznávam, že ho robím len na oslavu mojich narodením alebo menín v práci. Tu sa nájdu jednotlivci, ktorí v ňom našli potenciál a je fakt, že mizne zo stola takmer ako prvý. Mne stačí z neho ochutnať  počas prípravy. Pritom je tak zdravý, plný vitamínov a vďaka zeleru aj silne afrodoziakálny (veď kedy už človek spotrebuje toľko surového zeleru?). A aj tú históriu si so sebou nesie; vraj je dielom vrchného časníka z newyorského hotela  Waldorf-Astoria  -  Oskara Tschirku ešte z roku 1893. Ovtedy sa tento šalát stihol presláviť po celom svete. Keď ja radšej ten parížák...


Suroviny

  • 1 ks väčší koreňový zeler
  • 2 ks jablko
  • vlašské orechy
  • 200 ml (cca) majonéza
  • 100 ml (cca) biely jogurt
  • soľ, čierne korenie mleté
  • citrónová šťava
  • cukor trstinový
  • alternatívne: sterilizované mandarínky/hrozno

Postup

Príprava:

Očistíme si jeden väčší koreňový zeler. Nakrájame ho na cca 0,3 cm hrubé plátky, tie pokrájame na cca 1,5-2 cm dlhé "špalíčky". 

Jablká očistíme a pokrájame na rovnakú veľkosť. Osolíme, okoreníme. Pridáme nasekané vlašské orechy a zalejeme majonézou zriedenou s jogurtom, citrónovou šťavou a cukrom. Veľmi dobrú chuť spravia odkvapkané sterilizované mandarínky alebo bobulky hrozna. Premiešame a necháme v chlade odstáť. Po odstáti premiešame a opäť ochutnáme, či nie je potrebné dosoliť a dokoreniť.  


Vytlačiť recept